MeditatieNieuws

Meditatie over Spreuken 15 : 15 en 16

Hierbij de meditatie die is gehouden op de radio, klik hier voor meer info

Deze meditatie gaat over Spreuken 15 : 15 en 16 over tevreden zijn!

Eerst audio gedeelte daarna de uitgetypte tekst:

 

 

 

Spreuken 15 : 15-16 Ontzag voor de HERE leert tevreden te zijn en geeft blijdschap

15 Voor wie arm is, is het leven niets dan ellende, maar blijmoedigheid maakt het leven tot een feest. 16 Beter een schamel bezit en ​ontzag​ voor de HERE dan grote rijkdom en veel onrust.

Beste luisteraars.

Bram, de man van het bloemenstalletje stond met tranen in zijn ogen. Wat was er gebeurd? Waarom die tranen? Niet veel bijzonders. Er was een vrouw bij zijn bloemenstalletje gekomen. Jaren was ze vaste klant bij hem geweest. Maar de laatste tijd had hij haar niet meer gezien. Ze is te oud. Bijna 95 jaar! Ze kan zelf niet meer een bloemetje bij hem halen. Haar leven speelt zich af in een bejaardenhuis, op haar kamer. Goed verzorgd, dat wel. Maar het wereldje wordt klein. Tot op een moment… haar dochter zegt: “mam, waarom nemen we geen rolstoel, dan kunt u er nog eens uit”. Daar was “mam” direct voor. Nu kon ze voor het eerst weer een ommetje maken. Met haar dochter liep ze een blokje om, langs dierbare plekjes, waar ze zo vaak had gewandeld en ze genóót!!

Toen zei ze tegen haar dochter: “ik zou wel graag even langs Bram gaan, de man van het bloemenstalletje”. Daar aangekomen vraagt Bram: “Hoe gaat het met u, ik heb u lang niet gezien”. Ze antwoord: “Heel goed, heerlijk. Ik ben vandaag voor het eerst met mijn dochter aan het wandelen, in deze rolstoel. Prachtig vind ik het, dat dit nog kan”. En ja, dan gebeurt het. Bram staat ineens met tranen in z’n ogen, hij moet echt huilen. “Waarom moet je nou huilen?” vragen ze. Snikkend zegt hij: “de hele dag komen er mensen bij mijn kraam, en allemaal lopen ze te mopperen; iedereen lijkt wel ontevreden, het weer is niet goed, de overheid deugt niks van…en komt me daar een vrouw van 95 jaar, in een rolstoel en die zegt dat ze geniet. Daar moet ik van huilen, zó mooi is dat”.

Even zo’n positief woord, het raakt Bram diep. Dit is bijzonder. Waar vindt Bram nog mensen die tevreden zijn? Hier is er zo iemand. Het ontroert hem. Tevredenheid…is dat schaars geworden?

Het lijkt er steeds meer bij te horen. Overal moet op gemopperd worden, ontevredenheid voorop! Of het nu over de voetbal gaat, of over de politiek, over dat we te weinig verdienen of over de medische zorg, er is altijd wel iets om op te mopperen.

Kortom, wie kan hier nog positief en vrolijk onder blijven?

Onze Bijbeltekst uit Spreuken gaat daar niet aan voorbij. God ziet wat er gaande is. Hij benoemt het ook. Hij heeft oog voor de arme. Dat weten we uit de tekst: “Voor wie arm is, is het leven niets dan ellende”. Hoe eerlijk. Er wordt over de armoede niet luchtigjes heen gewandeld. Hier staat gewoon hoe het leven eruit ziet.

De arme, weten wij wat dat is, armoede? Zijn er armen onder ons? O, zeker de crisis is voorbij. De meeste mensen kunnen zich goed redden. Ze vieren vakantie, soms meer dan ééns per jaar. Maar er is wel armoede. Mensen die naar de voedsel-bank moeten. De armoede komt schrijnend in beeld via het journaal. Vluchtelingen uit Afrika en andere landen. Dan is er toch niets meer te genieten?

Komt de armoe in arme landen schrijnend in beeld, hier lijdt de arme vaak in stilte. De mensen hoeven het niet te weten, dat jij niet of nauwelijks rond kunt komen. Je houdt de schijn op, steekt je desnoods in de schulden, maar je maakt het mooier dan het is. Alleen om de mensen.

Wat een stille eenzaamheid. Kortom: “voor wie arm is, is het leven niets dan ellende”. Je hebt er geen plezier meer in. Maar de HERE zegt. Juist iedereen moet blij kunnen zijn. Ook wie arm is. God bewaakt de vreugde van zijn mensen, ook voor hen die het arm hebben. Juist omdat Hij ziet, dat voor hen het leven niets is dan ellende. Daar heeft Hij zijn mensen niet voor gemaakt. Hij wil hen vrolijk zien, en blij.

Daarom wijst Hij armen de weg. Onze spreuk zegt niet alleen “Voor wie arm is, is het leven niets dan ellende”, maar er staat achter: “maar blijmoedigheid maakt het leven tot een feest”. Blijmoedigheid. Hoe kun je nu blij zijn, als je gebukt gaat onder zorgen? Kun je dat van de arme vragen? Nee, maar de arme mag het wel aan de HERE vragen. Kijk maar wat er staat in onze spreuk. Beter een schamel bezit en ontzag voor de HERE dan grote rijkdom en veel onrust.

Daar gaat het over “ontzag voor de HERE”. God is groot. Eer Hem. Prijs zijn Naam. Van Hem mag je veel verwachten. Ook blijmoedigheid, een blij en vrolijk hart. Een gave van Hem. Blij met een droog stuk brood. Genieten van het uitje in de rolstoel, even het gesprek met de bloemist, die je al jaren niet meer had gezien. “Heerlijk” zei die vrouw van 95. Een gelovige vrouw. Zij leeft in ontzag voor de HERE. Voor haar was dat eenvoudige blokje om, geduwd door haar dochter, in de pas gekregen rolstoel, een feest. Je ziet licht in de duisternis. Dan is er uiteraard soms ook hulp nodig van mede mensen, vrijwilligerswerk binnen of buiten de kerk, noemt u maar op. Opgewektheid geeft kracht om het zware leven te dragen, ja zelfs te vieren! Het lijken grote woorden. Maar wie ontzag heeft voor de HERE wordt daarbij geholpen. Ontzag voor de HERE, dat doet wat met je. Je wordt er anders van. Wat is dat belangrijk.

Mensen die vaak mopperen en ontevreden zijn… alles is negatief, alles moet anders en anders hoeft het voor hen niet meer… Maar moeten zij niet bij zichzelf te rade gaan? Vraag jezelf eens: hoe zit ik er zelf eigenlijk in? Probeer een eerlijk antwoord te geven. Hangt ons geluk af van omstandigheden? Hoeveel ik te besteden heb? Welke verre reizen ik kan maken? Je kunt een mooie vakantie hebben, maar als je zelf niet goed in je vel zit, wordt de vakantie geen feest, maar een beproeving.

Het verhaal van bloemist Bram speelt zich af in een tijd van weelde. Hij kreeg weinig tevreden mensen aan de kraam.

Door ontzag voor de HERE… zal liefde opbloeien, zegt onze Bijbeltekst. De sfeer wordt anders. Wie ontzag voor de HERE heeft, zal niet jaloers zijn. Je gunt de ander het beste, ook als die ander het ogenschijnlijk beter heeft dan jij.

Dus hoe zit je er zelf in …hoe is het met je hart? Vind je daar ontzag voor de HERE? Dán komt er ruimte om blij te zijn. Zeg het de dichter van Psalm 16 maar na: Ik ben blij in de HERE. Hij is mijn enig goed. U houdt mijn lot in handen, bij U is mijn toekomst eeuwig zeker!

Ontdek het, en je leven wordt een feest.

Amen