1/7 leesrooster Paulus in Jeruzalem

maandag 13 mei 2019

HANDELINGEN 21 : 8-13

8 De volgende dag vertrokken we weer en gingen op ​weg​ naar ​Caesarea. Daar vonden we onderdak bij ​Filippus, een verkondiger van het ​evangelie​ en een van de zeven wijze mannen. (….) 10 Na enkele dagen kwam er een ​profeet​ uit Judea, die Agabus heette. 11 Hij zocht ons op, pakte ​Paulus’ ​gordel​ en bond daarmee zijn eigen handen en voeten vast. Toen zei hij: ‘Dit zegt de ​Heilige​ Geest: “Zo zal de man van wie deze ​gordel​ is, worden vastgebonden door de ​Joden​ in ​Jeruzalem, die hem aan de heidenen zullen uitleveren.”’ 12 Toen we dit hoorden, drongen wij en de gelovigen van ​Caesarea​ er bij ​Paulus​ op aan om niet naar ​Jeruzalem​ te ​reizen. 13 Maar ​Paulus​ antwoordde: ‘Waarom proberen jullie me door je tranen te vermurwen? Ik ben niet alleen bereid me in ​Jeruzalem​ gevangen te laten nemen, maar ook om er te sterven omwille van de naam van de ​Here​ ​Jezus.’

Paulus is op weg naar Jeruzalem met het geld van een grote inzamelingsactie op zak. Onderweg zoekt hij oude vrienden op, neemt afscheid van de oudsten van Efeze, zoekt discipelen op in Tyrus, bezoekt anderen in Ptolemaïs en komt dan aan in Caesarea bij Filippus de evangelist (Hand. 6). Heerlijk om het geloof in Christus met elkaar te delen. Daar bij Filippus komt uit Judea de profeet Agabus binnen. Hij pakt Paulus’ riem, bindt zichzelf er mee aan handen en voeten en zegt namens de Heilige Geest dat de Joden in Jeruzalem zó Paulus zullen binden.

Wat doe je met zo’n boodschap van God? Gehoorzaam de route volgen die God voor je uitstippelt? Heel goed letten op de vingerwijzingen die Hij je geeft? Of toch weglopen als de route je niet bevalt?

Paulus gehoorzaamt. Naar Jeruzalem, ook al smeken de mensen om hem heen onder tranen om niet te gaan. Maak mijn hart niet week; ik moet gaan! Het is niet alleen de stad, maar ook de naam van de Here Jezus. Die naam is het kompas waar Paulus op vaart. Die naam trekt aan zijn leven. Alle andere dingen moeten daarvoor aan de kant. Geldt dat ook voor ons?